Ugrás a fő tartalomra

SZÍNHÁBORÚ

Üljetek le mind, mert egyes - mondanám szívem szerint. De nem teszem. Mert nem látom értelmét, ahogy nem látom értelmét a most zajló színháborúnak sem. Ki szivárványosba öltözteti a profilképét, más nemzetiszínbe vagy épp Árpád-sávba csomagolja, ki-ki identitása, véleménye, szimpátiája szerint.
Csak azt nem tudom, ennek mi értelme. Sose bántotta senki azokat a homoszexuálisokat, akik a hetero emberekhez hasonlóan otthon, a négy fal között élték családi életüket.- Akik tudomásul vették, hogy a család fogalma egy férfit és egy nőt, valamint az ő kapcsolatukból született gyermekeket jelenti. Sose bántotta senki azokat, akik tudomásul vették, ők mások, így másként is élnek, de szigorúan otthon, a lakásban. Nem értem, miért kell ezt az elfogadást még megerősíteni szivárványokkal is? Mert őket elfogadom, de azokat, akiket a pride-nak nevezett valamin félmeztelenül vonaglanak, azokat nem. Az ugyanis közel sem büszkeség, hanem magamutogatás. Nem arról szól, amiről kellene, azaz hogy fogadjuk el a másként élőket és érzőket, ha azt kulturáltan teszik, hanem arról, hogy megmutassák, ők ezt is megtehetik, mert ettől többek, jobbak, különbek, de főleg különlegesebbek. Hát nem!
És nem értem a "másik oldalt" sem. Miért ellentéte, miért kontrája a szivárványnak a trikolór vagy az Árpád sáv? Miért ezzel kell demonstrálni azt, hogy nem fogadom el a magamutogatást, a megkülönböztető kivagyiságot? Miért ezt a két színösszeállítást kell szembeállítani a szivárvánnyal? Míg nemzeti színeinknek hagyománya, kultúrája, történelme van, addig a szivárvány mást fejez ki. A sokszínűségnek, amire utalni akarnak se történelme, se hagyománya ebben az országban. Akkor miért ez az ellenpólus?
Nem fogom kitenni, egyiket sem. Ahogy Los Angelesben élő, homoxeszuális ismerősöm sem szivárványosodott be, mert senkire nem tartozónak tartja sem identitását, sem véleményét. És nem váltott a másik színekre sem, pedig imádja hazánkat, és többet tud történelmünkről, mint sok rohammagyar együttvéve.
Ám mindez nem releváns. Nem kellenek ide és most ezek a színek, mert az egyiknek nincs helye, a másik kettőnek nincs aktualitása.
És ha már színek, akkor miért nem inkább az oroszok trikolórja? Náluk ugyanis nincs vonaglás, nincs magamutogatás, de csendben, négy fal között bárki megélheti a másságát. Ám ha utcára viszi, gyerekek és öregek szeme elé akarja tárni, teherautón vonaglani, csupasz valagát a világ elé tárni, akkor annak kemény vége lesz. Akkor ez a fehér-kék-vörös már ezerszer inkább kontra, sőt, igen ütős kontra. Nem?
Sajnálom, én nem vagyok ennyire színes. Maradok kicsi, szürke egérke, a magam kis egyhangú és színtelen világában, saját, mindig egyszínű nézeteimmel. Vagy mégsem?
Üljetek le mind, mert egyes. És lehet, mégis inkább én vagyok a színes?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HURRÁ, ÉN VAGYOK ZSÁNDÁRK

Több mázsa ruha, hátizsákok, hálózsákok, cipők és bakancsok. Epilátor, fésű és terhességi teszt. Persze pozitív. Ezt rejti az ártér Szeged mellett. Hosszú a gát, a város szívétől a határig ér, és azon is túl, le a tengerig. De engem csak ez a kis szakasz érdekel, az, amely a város mellett húzódik, az országhatárig. A miénk. Az ártér, ahol az erdőben most nem a tündér, hanem a szemét az úr. Három tündér mégis megpróbált rendet tenni. Ideiglenes táborok, tábortűz nyomai, és szemét, szar, mocsok mindenütt. A XXI. század Magyarországának valósága, a pesti és budai jövő látképe. Egy más kultúra jövőképe. Három asszony, aki segíteni akar. Három tündér, aki rendet akar, és tenni akar. Nem szájkarate a facebook előtt, valós tett és rend, mert ez a lelke mindennek. És hát a fíling: segítsük a menekülteket. Ad itt a fél ország már, ki enni, ki inni, más ruhát, játékot, cipőt. Hegyekben áll az adomány a segítőknél, válogat, csomagol boldog – boldogtalan. Politikus és háziasszony

BOLTOS JÓZSI MEGTÉRÉSE

(egy ismerős mesélte, valós történet alapján) Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer a srác. Na jó, inkább már férfiember, amolyan középkorú, stabil egzisztenciával, kicsinyke bolttal, sok vevővel, igazán jó hobbival. Szerette őt mindenki, vidám, jó kedélyű ember volt, akinél a vevők nem csak a vásárlás rövidebb – hosszabb idejére ragadtak le. Én is mindig kedveltem, különösen, mert amolyan igazi, tökös, jobboldali radikális pasinak ismertem meg. A boltjában is vállalta ezirányú kötődését, igaz, zsidózni csak pajeszos - kaftános vevők híján kezdett neki. Mert hát az üzlet, az üzlet. Ám az élet mindig tartogat meglepetéseket és eget – földet rengető változásokat. Ilyen volt a migránsáradat. Barátunk, aki korábban cigányt, négert vadul hajított ki boltjából, elkötelezett migráns - simogató lett. Járt ki a pályaudvarokra, terekre, szállított adományt, vásárolt és vitt mindent, amit csak jónak gondolt. Ment éjjel és nappal, mint zsidóban a fájdalom. Én is ritkán
ANTIDEMOKRATIKUS AGYKATYVASZ…. …avagy ruszkik haza, csak úgy, a CEU okán Itten, kérem, nincsen demokrácia. Mondjuk éjjel sikítva ébredtem álmomból, mert azt álmodtam, hogy a tüntető balliberális csürhe átvette a hatalmat, és Gizi néni jól bevált ernyőjével veri fejen a népet, most éppen a pedagógus hiszti után, a CEU okán. Bár Gizi néni nem tudja, hogy mi az a CEU, de tegnap jó buli volt a dékás haverokkal kimenni tüntetni. Sütött a nap, itt a tavasz, az orvos szerint pedig jót tesz egy kis séta. Zárva volt ugyanis az esztéká, és a piacolás sem lehetett alternatíva, hát legyen egy kis virágvasárnapi vidám vasárnap. Ment tehát, és hívta magával szomszéd Zsuzsit, akinek a férje épp pecázni volt a haverokkal. Kitolta hát Zsuzsi a babakocsit, benne Kisbencével, majd rászólt mobilon apára, menjen már ő is, jó a buli. Amolyan prájdos a hangulat. Szól a zene a teherautón, néha skandálnak valami zorbánellenest, és az most nagyon trendi. Nagyobb buli, mint vasárnap soppingo