Ugrás a fő tartalomra

BECSÜLET ÉS ANNAK NAPJA

Így telente, a Becsület Napja megemlékezések táján mindig arra gondolok, vajon a mai megemlékezők belegondoltak-e abba, hogy ha egykoron Hans és Jancsi nekiálltak volna azon marakodni, hogy ők mennyire utálják egymást, és nem hajlandóak egymás mellett térdelve – hasalva lőni a fővárost elfoglalni készülő szovjet csapatokra, akkor bizony ma nem nagyon lenne miről megemlékezni. Ha Karl és Józsi egymásnak hátat fordítva és utálkozva az ellenkező irányba indultak volna el a kegyetlen, végső útra, akkor a maroknyi csapat sem élte volna túl a kitörést. Ha Pfeffer – Wildenbruch és a magyar Hindy Iván tábornokok hajba kaptak volna azon, hogy ki a jobb, ki tud menőbb módon dirigálni, ki az elkötelezettebb és ki ad jobb parancsot, akkor ma nem tudnánk elmondani, hogy az első szovjet páncélostámadás és a kitörés között 102 nap telt el.

Százkét nap! Csak emlékezzetek, Bécs hat nap, Berlin két hét alatt esett el. Jusson eszetekbe, hogy Kalinyingrád 77, Wroclaw 82 napig bírták az ostromot. A német és magyar hősök egyik 102 napig küzdöttek. A mi eleink, akikre a napokban büszkén emlékezünk.

Ti pedig, a dicső és évről – évre megemlékező utókor azon marakodtok, ki tud nagyobb, méltóbb, kiemelkedőbb megemlékezést szervezni. Utálkoztok a másikra, nem álltok egy sorfalba más szervezet tagjaival, nem tesztek együtt két lépést sem az elesettek emlékére. Így lett három, négy, öt megemlékezés, mind más helyen, más időben, más felszólalókkal, más zászlókkal és más emlékezőkkel.

Más emlékezőkkel, akik egy része csak kapkodja a fejét a program – Kánaán láttán, a hős ősök pedig forognak a sírjukban. Az önmegvalósítás, a saját siker, az elismertség, a melldöngetés, a biznisz mindenek felett, ugye? Önös érdek az összetartás és kitartás helyett. Csak mert így könnyebb. Antifa – csürhe röhög a markába, ajvékol kettőt és hazamegy. Akárcsak ti, dicső megemlékezők. A hatalom pedig örül, hiszen nincs erő, nincs összetartás, és már rég nincs becsület. Elveszett valahol az egzisztenciális harcok apró kis kakasviadalaiban, a pártoskodás és széthúzás mocsarában. Hát még szép, hogy ennyi év után mehetsz, menetelhetsz, hiszen a demokrácia is csak akkor szép, ha működik az „oszd meg és uralkodj”.

Néhány zászló nekifeszül a téli szélben a többinek, itt – ott karlendítés, egy – egy kiáltás, szónoklat, beszéd, történelmi felolvasás, mise, túra és menetelés. A vége amúgy úgyis mindig a buli. Koncert itt és ott, mert egység még ebben sem lehet. Jó messze legyünk a másiktól, a többitől, aki kicsit másként zengi, hogy Kitartás! Megfér együtt az összes európai nép emlékezője, emitt öt, másutt három is jut belőle. De sose együtt, sose egy helyen. Mert mindenki mást akar, csak nehogy egységben legyen az erő.

Így február táján elgondolkodom, hogy a ma „hősei”, akik egyetlen napra, egyetlen megemlékezés erejéig sem képesek félretenni önös érdekeiket, sérelmeiket, vajon egyszer majd tiszta szívvel elmondhatják-e magukról: BECSÜLETTEL KÜZDÖTTEM A HAZÁMÉRT AMÍG ÉLTEM?Vajon ha most dönteni kellene, ők a megadás helyett valóban a hősi halált választanák? Kétlem…

Mert szépek a szavak, gyönyörűek a virágok, koszorúk és mécsesek. Szépek a dalok, az indulók és versek. Vannak itt bőven nézetek, párttal és anélkül egyaránt. Pártkatonák a párton kívüliek között is, mert kell mindig egy szervezet, ahol egy főnök dirigál. Kell a sor, ahová beállhatunk, kell a közösség, de nem mindenkivel és nem mindenek felett. Mert sohasem a haza mindenek előtt. Valódi elvek és hit igencsak gyéren található. És hogy ki a jobb, ki az, ki valós hittel bír? Ki az, ki valóban elkötelezett? Ki tudja már ezt a szervezetek káoszában. Felülírt mindent az oszd meg és uralkodj, a sok majom pedig rázza az elképzelt rácsot, amit már réges régen röhögve lebontott a hatalom.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pride, patrióták, pisilő kisfiú

Valamikor nagyon szerettem Brüsszelt. Kedves, kicsi főváros, a Benelux államok egyik gyöngyszeme, a németalföldi kereskedővárosok egyik legszebbje. Ma pedig a városalapító Goorik, és a Brüsszelt fővárossá kinevező Jó Fülöp forognak a sírjukban. Ma már ez a szépséges város, a klasszicizáló, de gótikus és barokk elemeket is felvonultató csodáival megint méltó lett nevének eredetéhez. Település a mocsárban.  Igen, Brüsszel neve eredetileg, a frank nyelvjárásban Bruocsella volt, ezt változtatták később Broeklanden aan de Zenne-re, melynek jelentése nem más, mint település a mocsárban. Ebbe a mocsárba süllyedt vissza mára Brüsszel, az Európai Unió és a NATO fővárosa. A kontrasztok fővárosa. A kontraszt jó és kell, ám van, amikor már túl sok, amikor már zavaró a szemnek és az agynak. Ezt éltük most Brüsszelben… Most hétvégén európai patrióták tüntettek az unió fővárosában. A nyolc ország polgárai, bár kis létszámban, de annál elkötelezettebben álltak ki elveik

Menekültbiznisz - Kiss Róbert darázsfészekbe nyúlt?

Illegális bevándorlók Budapestre utazásának megszervezésével gyanúsítja a rendőrség az Új Magyar Gárda egykori főkapitányát, Kiss Róbertet és társát, akiket a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége kedden hajnalban Röszke térségé­ben fogott el. A sajtó persze azonnal felkapta a hírt, és napok óta kering az éterben a sztori – általában egyfajta nézőpontból. Kíváncsiak voltunk: vajon valóban embert csempészett, vagy csak politikai csatározások színterén áldozták fel a kíváncsi, érdeklődő, otthonáért, családjáért aggódó embert?   Mi az igazság? Kiss Róbert, a civil, a családapa kizárólag a Hunhír.infónak nyilatkozott. A történet, mint mondja, ott kezdődött, hogy nem bízott a mindig torzító médiában, ezért indult el a határra először egy hónappal ezelőtt, hogy a migránsok helyzetéről tájékozódjon. Szerinte bebizonyosodott: ahogy hazudnak a számok a bevándorlókat illetően, úgy hazudnak és torzítanak vele, útjaival és kutatásaival kapcsolatban is. Ki vagy te? Ki