Ugrás a fő tartalomra

BECSÜLET ÉS ANNAK NAPJA

Így telente, a Becsület Napja megemlékezések táján mindig arra gondolok, vajon a mai megemlékezők belegondoltak-e abba, hogy ha egykoron Hans és Jancsi nekiálltak volna azon marakodni, hogy ők mennyire utálják egymást, és nem hajlandóak egymás mellett térdelve – hasalva lőni a fővárost elfoglalni készülő szovjet csapatokra, akkor bizony ma nem nagyon lenne miről megemlékezni. Ha Karl és Józsi egymásnak hátat fordítva és utálkozva az ellenkező irányba indultak volna el a kegyetlen, végső útra, akkor a maroknyi csapat sem élte volna túl a kitörést. Ha Pfeffer – Wildenbruch és a magyar Hindy Iván tábornokok hajba kaptak volna azon, hogy ki a jobb, ki tud menőbb módon dirigálni, ki az elkötelezettebb és ki ad jobb parancsot, akkor ma nem tudnánk elmondani, hogy az első szovjet páncélostámadás és a kitörés között 102 nap telt el.

Százkét nap! Csak emlékezzetek, Bécs hat nap, Berlin két hét alatt esett el. Jusson eszetekbe, hogy Kalinyingrád 77, Wroclaw 82 napig bírták az ostromot. A német és magyar hősök egyik 102 napig küzdöttek. A mi eleink, akikre a napokban büszkén emlékezünk.

Ti pedig, a dicső és évről – évre megemlékező utókor azon marakodtok, ki tud nagyobb, méltóbb, kiemelkedőbb megemlékezést szervezni. Utálkoztok a másikra, nem álltok egy sorfalba más szervezet tagjaival, nem tesztek együtt két lépést sem az elesettek emlékére. Így lett három, négy, öt megemlékezés, mind más helyen, más időben, más felszólalókkal, más zászlókkal és más emlékezőkkel.

Más emlékezőkkel, akik egy része csak kapkodja a fejét a program – Kánaán láttán, a hős ősök pedig forognak a sírjukban. Az önmegvalósítás, a saját siker, az elismertség, a melldöngetés, a biznisz mindenek felett, ugye? Önös érdek az összetartás és kitartás helyett. Csak mert így könnyebb. Antifa – csürhe röhög a markába, ajvékol kettőt és hazamegy. Akárcsak ti, dicső megemlékezők. A hatalom pedig örül, hiszen nincs erő, nincs összetartás, és már rég nincs becsület. Elveszett valahol az egzisztenciális harcok apró kis kakasviadalaiban, a pártoskodás és széthúzás mocsarában. Hát még szép, hogy ennyi év után mehetsz, menetelhetsz, hiszen a demokrácia is csak akkor szép, ha működik az „oszd meg és uralkodj”.

Néhány zászló nekifeszül a téli szélben a többinek, itt – ott karlendítés, egy – egy kiáltás, szónoklat, beszéd, történelmi felolvasás, mise, túra és menetelés. A vége amúgy úgyis mindig a buli. Koncert itt és ott, mert egység még ebben sem lehet. Jó messze legyünk a másiktól, a többitől, aki kicsit másként zengi, hogy Kitartás! Megfér együtt az összes európai nép emlékezője, emitt öt, másutt három is jut belőle. De sose együtt, sose egy helyen. Mert mindenki mást akar, csak nehogy egységben legyen az erő.

Így február táján elgondolkodom, hogy a ma „hősei”, akik egyetlen napra, egyetlen megemlékezés erejéig sem képesek félretenni önös érdekeiket, sérelmeiket, vajon egyszer majd tiszta szívvel elmondhatják-e magukról: BECSÜLETTEL KÜZDÖTTEM A HAZÁMÉRT AMÍG ÉLTEM?Vajon ha most dönteni kellene, ők a megadás helyett valóban a hősi halált választanák? Kétlem…

Mert szépek a szavak, gyönyörűek a virágok, koszorúk és mécsesek. Szépek a dalok, az indulók és versek. Vannak itt bőven nézetek, párttal és anélkül egyaránt. Pártkatonák a párton kívüliek között is, mert kell mindig egy szervezet, ahol egy főnök dirigál. Kell a sor, ahová beállhatunk, kell a közösség, de nem mindenkivel és nem mindenek felett. Mert sohasem a haza mindenek előtt. Valódi elvek és hit igencsak gyéren található. És hogy ki a jobb, ki az, ki valós hittel bír? Ki az, ki valóban elkötelezett? Ki tudja már ezt a szervezetek káoszában. Felülírt mindent az oszd meg és uralkodj, a sok majom pedig rázza az elképzelt rácsot, amit már réges régen röhögve lebontott a hatalom.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HURRÁ, ÉN VAGYOK ZSÁNDÁRK

Több mázsa ruha, hátizsákok, hálózsákok, cipők és bakancsok. Epilátor, fésű és terhességi teszt. Persze pozitív. Ezt rejti az ártér Szeged mellett. Hosszú a gát, a város szívétől a határig ér, és azon is túl, le a tengerig. De engem csak ez a kis szakasz érdekel, az, amely a város mellett húzódik, az országhatárig. A miénk. Az ártér, ahol az erdőben most nem a tündér, hanem a szemét az úr. Három tündér mégis megpróbált rendet tenni. Ideiglenes táborok, tábortűz nyomai, és szemét, szar, mocsok mindenütt. A XXI. század Magyarországának valósága, a pesti és budai jövő látképe. Egy más kultúra jövőképe. Három asszony, aki segíteni akar. Három tündér, aki rendet akar, és tenni akar. Nem szájkarate a facebook előtt, valós tett és rend, mert ez a lelke mindennek. És hát a fíling: segítsük a menekülteket. Ad itt a fél ország már, ki enni, ki inni, más ruhát, játékot, cipőt. Hegyekben áll az adomány a segítőknél, válogat, csomagol boldog – boldogtalan. Politikus és háziasszony

BOLTOS JÓZSI MEGTÉRÉSE

(egy ismerős mesélte, valós történet alapján) Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer a srác. Na jó, inkább már férfiember, amolyan középkorú, stabil egzisztenciával, kicsinyke bolttal, sok vevővel, igazán jó hobbival. Szerette őt mindenki, vidám, jó kedélyű ember volt, akinél a vevők nem csak a vásárlás rövidebb – hosszabb idejére ragadtak le. Én is mindig kedveltem, különösen, mert amolyan igazi, tökös, jobboldali radikális pasinak ismertem meg. A boltjában is vállalta ezirányú kötődését, igaz, zsidózni csak pajeszos - kaftános vevők híján kezdett neki. Mert hát az üzlet, az üzlet. Ám az élet mindig tartogat meglepetéseket és eget – földet rengető változásokat. Ilyen volt a migránsáradat. Barátunk, aki korábban cigányt, négert vadul hajított ki boltjából, elkötelezett migráns - simogató lett. Járt ki a pályaudvarokra, terekre, szállított adományt, vásárolt és vitt mindent, amit csak jónak gondolt. Ment éjjel és nappal, mint zsidóban a fájdalom. Én is ritkán
ANTIDEMOKRATIKUS AGYKATYVASZ…. …avagy ruszkik haza, csak úgy, a CEU okán Itten, kérem, nincsen demokrácia. Mondjuk éjjel sikítva ébredtem álmomból, mert azt álmodtam, hogy a tüntető balliberális csürhe átvette a hatalmat, és Gizi néni jól bevált ernyőjével veri fejen a népet, most éppen a pedagógus hiszti után, a CEU okán. Bár Gizi néni nem tudja, hogy mi az a CEU, de tegnap jó buli volt a dékás haverokkal kimenni tüntetni. Sütött a nap, itt a tavasz, az orvos szerint pedig jót tesz egy kis séta. Zárva volt ugyanis az esztéká, és a piacolás sem lehetett alternatíva, hát legyen egy kis virágvasárnapi vidám vasárnap. Ment tehát, és hívta magával szomszéd Zsuzsit, akinek a férje épp pecázni volt a haverokkal. Kitolta hát Zsuzsi a babakocsit, benne Kisbencével, majd rászólt mobilon apára, menjen már ő is, jó a buli. Amolyan prájdos a hangulat. Szól a zene a teherautón, néha skandálnak valami zorbánellenest, és az most nagyon trendi. Nagyobb buli, mint vasárnap soppingo