Ugrás a fő tartalomra

Amikor elkap az agyfasz....

Na kérem szépen. Azt ugye tudjuk, hogy minden embernek szüksége van arra, hogy valamilyen közösséghez tartozzon. A közösséghez tartozás alapeleme az ember szocializációjának. Ugye a régi rendszerben a közösségi érdek volt az elsődleges, mely a módszerváltással eltolódott az individualizmus irányába. Ennek okán a szocializációs szerep is átalakult. A klasszikus közösségi érzésre nevelés a család és a baráti társaságok feladata maradt.
Más. Ugyebár a közösség sokféle lehet. Sőt, életünk során, de egy-egy adott életszakaszban is többféle közösséghez tartozunk, akár egyszerre is. Leegyszerűsítve: van az iskola és vannak a barátok, meg az edzőtársak. Ennyi közösséghez tartozni csak alkalmazkodással lehet. Már pedig ez az individualizmus korában nem divat.
Megint más. Tudjuk, hogy az életkörülmények romlásával az ember radikalizálódik. (jelzem, tessék utána nézni e szó eredeti értelmének!). Mindenképp valamilyen szélsőség irányába tolódik, és ott próbál közösségi élményt találni.
Pontosan ezt teszik a szélsőliberálisok is, csak másként. A kiváltó ok és saját individualista céljuk azonban ugyanaz. Ergo a közösség számukra nem cél, azaz nem a közösséghez tartozást, mint szocialilzáló erőt keresik, hanem saját individumuk kiteljesedését. Ez az alapvető szereptévesztés vezetett oda, hogy 2005-2006 után olyannyira felduzzadt a nemzeti oldal. Erre rátett egy lapáttal a 2008-tól kezdődött gazdasági összeomlás is. Temérdek ember akarta önmagát megvalósítani egy új közösségi színtéren, hiszen ugye valamikor Amerika is az álmok hazája volt. Hát ez lett a nemzeti oldal.
Otthon elnyomott, szájukat ki nem nyitó pasik öltöztek egyenruhába, otthon kussoló családanyák óbégattak a tüntikéken, ezzel megvalósítva önmagukat. És közben mind reménykedett titkon vagy tudat alatt abban, hogy az önmegvalósítás elviszi őket egy várt cél felé. Lesznek VALAKIK. A közösségben kiemelkedő szerepük lesz. Nem az volt a fontos, hogy a közösség érdekeit nézze, hogy együtt valami sikerüljön, vagy csak szimplán jó legyen, hanem hogy neki mi a haszna belőle.
Az ügyesek lettek a póló és zászlóárusok, elkezdtek mindenféle nagynemzeti göncöt árulni, a megfelelni vágyók meg megvették, és fel is vették, mert úgy gondolták, hogy csak úgy tudják individumukat érvényre juttatni, ha identitásukat testükön kívül mutogatják.
Aztán jött a "két dudás" esete. Csak itt már qva sok dudás volt, és mind a saját individumát tolta előre, még előrébb, és pont leszarta, hogy neki itten, ebben a közösségben szocializálódnia illene, ehhez pedig néha nem árt a másikra figyelni, vagy tán esetleg olvasni. Nem árt beszélgetni, ahelyett, hogy csak fújná a magáért, és nem árt néha mérlegelni a megfelelni vágyás helyett. Így hát sokan kikoptak. Rájöttek, kevesek ahhoz, hogy a nagynemzeti kalapban előrébb jussanak. Ezek elkezdtek saját kis közegükben hittéríteni, saját kicsiny tudásukkal vagy tudatlanságukkal, változatlan a külsőségeket előtérbe helyezve.
Azok az emberek, akik számára az individum a fontos, hatalmas hévvel gyűjtik a segélyeket másoknak. Pont olyanok, mint az egyik exem, aki azért vett nekem ajándékokat, hogy elmondhassa, hogy ő milyen rendes és jó fej. Értitek? Nem az én örömömért, hanem önmaga megdicsőüléséért. Na ez az oka annak, hogy mára már idejutott egy egykor jó irányba elindult valami. És ez az oka annak, hogy egy nagynemzeti majális már semmiben sem más, mint a kádári sör-virslis bulik voltak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HURRÁ, ÉN VAGYOK ZSÁNDÁRK

Több mázsa ruha, hátizsákok, hálózsákok, cipők és bakancsok. Epilátor, fésű és terhességi teszt. Persze pozitív. Ezt rejti az ártér Szeged mellett. Hosszú a gát, a város szívétől a határig ér, és azon is túl, le a tengerig. De engem csak ez a kis szakasz érdekel, az, amely a város mellett húzódik, az országhatárig. A miénk. Az ártér, ahol az erdőben most nem a tündér, hanem a szemét az úr. Három tündér mégis megpróbált rendet tenni. Ideiglenes táborok, tábortűz nyomai, és szemét, szar, mocsok mindenütt. A XXI. század Magyarországának valósága, a pesti és budai jövő látképe. Egy más kultúra jövőképe. Három asszony, aki segíteni akar. Három tündér, aki rendet akar, és tenni akar. Nem szájkarate a facebook előtt, valós tett és rend, mert ez a lelke mindennek. És hát a fíling: segítsük a menekülteket. Ad itt a fél ország már, ki enni, ki inni, más ruhát, játékot, cipőt. Hegyekben áll az adomány a segítőknél, válogat, csomagol boldog – boldogtalan. Politikus és háziasszony

BOLTOS JÓZSI MEGTÉRÉSE

(egy ismerős mesélte, valós történet alapján) Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer a srác. Na jó, inkább már férfiember, amolyan középkorú, stabil egzisztenciával, kicsinyke bolttal, sok vevővel, igazán jó hobbival. Szerette őt mindenki, vidám, jó kedélyű ember volt, akinél a vevők nem csak a vásárlás rövidebb – hosszabb idejére ragadtak le. Én is mindig kedveltem, különösen, mert amolyan igazi, tökös, jobboldali radikális pasinak ismertem meg. A boltjában is vállalta ezirányú kötődését, igaz, zsidózni csak pajeszos - kaftános vevők híján kezdett neki. Mert hát az üzlet, az üzlet. Ám az élet mindig tartogat meglepetéseket és eget – földet rengető változásokat. Ilyen volt a migránsáradat. Barátunk, aki korábban cigányt, négert vadul hajított ki boltjából, elkötelezett migráns - simogató lett. Járt ki a pályaudvarokra, terekre, szállított adományt, vásárolt és vitt mindent, amit csak jónak gondolt. Ment éjjel és nappal, mint zsidóban a fájdalom. Én is ritkán
ANTIDEMOKRATIKUS AGYKATYVASZ…. …avagy ruszkik haza, csak úgy, a CEU okán Itten, kérem, nincsen demokrácia. Mondjuk éjjel sikítva ébredtem álmomból, mert azt álmodtam, hogy a tüntető balliberális csürhe átvette a hatalmat, és Gizi néni jól bevált ernyőjével veri fejen a népet, most éppen a pedagógus hiszti után, a CEU okán. Bár Gizi néni nem tudja, hogy mi az a CEU, de tegnap jó buli volt a dékás haverokkal kimenni tüntetni. Sütött a nap, itt a tavasz, az orvos szerint pedig jót tesz egy kis séta. Zárva volt ugyanis az esztéká, és a piacolás sem lehetett alternatíva, hát legyen egy kis virágvasárnapi vidám vasárnap. Ment tehát, és hívta magával szomszéd Zsuzsit, akinek a férje épp pecázni volt a haverokkal. Kitolta hát Zsuzsi a babakocsit, benne Kisbencével, majd rászólt mobilon apára, menjen már ő is, jó a buli. Amolyan prájdos a hangulat. Szól a zene a teherautón, néha skandálnak valami zorbánellenest, és az most nagyon trendi. Nagyobb buli, mint vasárnap soppingo