Ugrás a fő tartalomra

CSAK AZ A GÉPKARABÉLY, CSAK AZ NE LENNE....

A kisfiú csak áll egy számmal nagyobb pizsamájában, és a kezében tartott üres hajzselés flakonon úgy csúsztatja a másik kezét, mintha egy gépkarabélyt húzna fel éppen. Közben merev, mosolytalan arccal néz minket.

Alig száz méterre vagyunk a rozsdás, de erős, a tavaly őszi hírekből oly ismerős röszkei kapuktól. A senki földjén járunk, a szerb és a magyar határellenőrző pont között. Ide épült és épül napról napra az újabb sátortábor. A sátrak szigorúan szerb földön állnak, a kerítés melletti húszméteres sávot szabadon hagyták.

A magyar oldalon azonnal megjelennek a rendőrök, katonák, ahogy mi odatévedünk, de a kapu felől is két fegyveres katona lesi mozgásunkat. Míg várjuk az engedélyt, egy afgán férfi jön oda a rendőrökhöz érdeklődni. Azok akármennyire is jól beszélnek angolul, a kitekert akcentussal és a végtelenségig lebutított angollal nem tudnak mit kezdeni. Segítek hát egy picit, beleszoktam tavaly ebbe a fura nyelvhasználatba. A migráns így gyorsan megtudja, reggel kell jelentkeznie, amikor a BÁH dolgozója a tolmáccsal jön, mert csak akkor van lehetősége felkerülni a listára.

A hangulat enyhül, a határt őrzők egy-egy kérdésre már válaszolnak, és mikor megjön az engedély, kedvesen mosolyogva kívánnak jó munkát. Két lépést tudunk tenni, és már elénk is pattan két civil, mondván, ők a szerb hatóság, kérik az engedélyt. Se igazolványt nem mutatnak, se jelvényt, így hát tőlem is csak egy messziről lóbált sajtóigazolványt kapnak. Megegyezünk abban, hogy mivel magyar földön állunk, mi szeretnénk ott is maradni. Mostanra már több asszony figyel minket tisztes távolból, hogy alkalmasint kérjenek tőlünk egy-egy szál cigit.

Jöttünket, és a kicsit hosszúra nyúló engedélyeztetést egyre többen figyelik. A sátrak körül ülő nők számára érdekes lehet, hogy valami végre történik, a gyerekek pedig kollégám kutyáját veszik körül. Nem győzöm őket lebeszélni – kézzel-lábbal és mutogatva -, hogy a kutyával ne úgy játsszanak, hogy bottal dobálják és rúgnak felé. A végére megértik, ám azt már nem, hogy az adományként kapott plüssjátékot nem kellene a kutyának dobni, mert az életben nem adja vissza. A hatalmas sírás a fotós táskámon lógó kockás sálas plüss nyúllal orvosolható – legalább ennyi haszna volt az egész kockás inges hisztériának.

A nagyjából 30-40 sátorból álló tábor nagy része a kicsinyke erdős részen fekszik, de sokaknak, az újonnan érkezőknek már csak a nap égette pusztán jut hely. Alternatív módokon oldják meg az árnyékolást, a gyerekek és a férfiak a fák közé aggatott hintákban pihennek, az asszonyok a sátrak elé húzódva. Egyikük egy kislány haját fésülgeti, másik tetvet keres vagy szedeget egy apróság fején. Emitt anyuka mossa kislánya lábát, miközben fiútestvére támasztja az iszapos sárban csúszkáló, megállni alig bíró kicsit. Egyetlen, pont a kerítés tövében álló kút ad vizet, ott mosnak és mosdanak, hogy utána a sárban visszacuppogjanak sátraikhoz. A kerítés melletti árokban zavaros, fehér víz – a föld képtelen magába szívni már ennyi mocskot.

A GYODA tele száradó ruhákkal, a fákra pedig a kabátok vannak felpakolva – Európát elérte a nyár, nincs már rá szükség. Kuka egy van, a közel kétszáz embernek ebbe kellene dobnia a szemetét, ehelyett egy szerb közmunkás szedi fáradtan a betolakodók után. Ismerős a kép, már meg sem lepődünk ezen. Ahogy azon sem, a migránssimogatók itt is megjelennek. Igaz, egyelőre csak a szerbek. A pároson szép, feliratos mellény, hölgytagja pedig, miközben mesél, megjegyzi, felvételen nem akar szerepelni, mert ő magánemberként segíti a tábor életét. Ráhagyjuk.

Vécé nincs a táborban. Hogy hová járnak a dolgukat végezni, csak a jó ég tudja. Látunk két asszonyt, akik a derékig érő gazban a pár száz méterre fekvő bozótos felé igyekeznek, tehát elképzelhető, hogy mobilvécé híján ott rejlik a végterméklerakó hely.

Zömében jellegzetes arcvonású afgánok, pár szír és koszovóiak alkotják a tábort. Temérdek asszony és még több gyerek. A szegények, akiknek nincs pénze embercsempészre, és akik ezért a hivatalos utat választják. Napokat töltenek el a senki földjén, várva, hogy a listára kerüljenek, majd egyszer, valamikor Magyarország és az Unió földjére léphessenek. A lista a határ túloldalán egyre hosszabb, a várakozók száma emitt egyre nagyobb, és napról napra csak nő. Ahogy nő a mocsok, a szeméthalom, és a szinte már megszokott szag is.

Az időközben megérkezett M1 televízió stábja is dolgozni kezd. Kamerájukkal ide-oda állnak, őket nem kötelezik a húszméteres sávban való mozgásra, igaz, minket sem ellenőriz senki, betartjuk-e az általuk kreált szabályt. Ám egyszer csak szerb rendőrkocsi jelenik meg, és az épp bejelentkezés előtt álló csapatot kezdi vegzálni. Pedig pont a magyar sávban, hazai földön állnak. Nem várjuk meg a játszma végét, elindulunk vissza, a rozsdás, de erős kapuk felé. Kérdezni úgysincs kit, angolul szinte egyikük sem beszél, kérdéseinkre fejrázás, vállvonogatás, vagy egy-egy szó csak a válasz. Afganisztán, egy hónap, unió – ennyit mondanak. Európa új lakosai, az új munkaerő, a jövő reménységei ennyit tudnak a kontinens legtöbbet használt nyelvén kinyögni. De mosolyognak rendületlenül...

Már úgyis gyülekezik a sor, a kék furgon ellátmányt, ételt hoz a sátortábor lakóinak. Fehér szatyrokban adják a fejadagot, kíváncsian nézegeti, aki már megkapta, de ki csak a sátránál bontja. Fegyelmezetten állnak sorba az éhes emberek, csak pár gyerek kísér minket – de főleg a kutyát – a kerítés mentén. Jönnek velünk, amíg a katonákat meg nem látják. Akkor integetve, vidáman visszafutnak. Ők még nem értik, mi történik velük. Nem értik, miért a kerítés, miért a sok fotós és tévés. Talán a körülmények is megszokottak, a vécé hiánya és a szeméthalom sem ismeretlen.

Visszanézek még a kicsinyke sátorcsoportra. És a kisfiú megint ott áll, ujjával a hajzselés flakont húzza fel, csak úgy, mintha gépkarabély lenne. Négy éves lehet, a pizsama is nagy még rá. Játéka közben merev arccal minket néz...


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HURRÁ, ÉN VAGYOK ZSÁNDÁRK

Több mázsa ruha, hátizsákok, hálózsákok, cipők és bakancsok. Epilátor, fésű és terhességi teszt. Persze pozitív. Ezt rejti az ártér Szeged mellett. Hosszú a gát, a város szívétől a határig ér, és azon is túl, le a tengerig. De engem csak ez a kis szakasz érdekel, az, amely a város mellett húzódik, az országhatárig. A miénk. Az ártér, ahol az erdőben most nem a tündér, hanem a szemét az úr. Három tündér mégis megpróbált rendet tenni. Ideiglenes táborok, tábortűz nyomai, és szemét, szar, mocsok mindenütt. A XXI. század Magyarországának valósága, a pesti és budai jövő látképe. Egy más kultúra jövőképe. Három asszony, aki segíteni akar. Három tündér, aki rendet akar, és tenni akar. Nem szájkarate a facebook előtt, valós tett és rend, mert ez a lelke mindennek. És hát a fíling: segítsük a menekülteket. Ad itt a fél ország már, ki enni, ki inni, más ruhát, játékot, cipőt. Hegyekben áll az adomány a segítőknél, válogat, csomagol boldog – boldogtalan. Politikus és háziasszony

BOLTOS JÓZSI MEGTÉRÉSE

(egy ismerős mesélte, valós történet alapján) Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer a srác. Na jó, inkább már férfiember, amolyan középkorú, stabil egzisztenciával, kicsinyke bolttal, sok vevővel, igazán jó hobbival. Szerette őt mindenki, vidám, jó kedélyű ember volt, akinél a vevők nem csak a vásárlás rövidebb – hosszabb idejére ragadtak le. Én is mindig kedveltem, különösen, mert amolyan igazi, tökös, jobboldali radikális pasinak ismertem meg. A boltjában is vállalta ezirányú kötődését, igaz, zsidózni csak pajeszos - kaftános vevők híján kezdett neki. Mert hát az üzlet, az üzlet. Ám az élet mindig tartogat meglepetéseket és eget – földet rengető változásokat. Ilyen volt a migránsáradat. Barátunk, aki korábban cigányt, négert vadul hajított ki boltjából, elkötelezett migráns - simogató lett. Járt ki a pályaudvarokra, terekre, szállított adományt, vásárolt és vitt mindent, amit csak jónak gondolt. Ment éjjel és nappal, mint zsidóban a fájdalom. Én is ritkán
ANTIDEMOKRATIKUS AGYKATYVASZ…. …avagy ruszkik haza, csak úgy, a CEU okán Itten, kérem, nincsen demokrácia. Mondjuk éjjel sikítva ébredtem álmomból, mert azt álmodtam, hogy a tüntető balliberális csürhe átvette a hatalmat, és Gizi néni jól bevált ernyőjével veri fejen a népet, most éppen a pedagógus hiszti után, a CEU okán. Bár Gizi néni nem tudja, hogy mi az a CEU, de tegnap jó buli volt a dékás haverokkal kimenni tüntetni. Sütött a nap, itt a tavasz, az orvos szerint pedig jót tesz egy kis séta. Zárva volt ugyanis az esztéká, és a piacolás sem lehetett alternatíva, hát legyen egy kis virágvasárnapi vidám vasárnap. Ment tehát, és hívta magával szomszéd Zsuzsit, akinek a férje épp pecázni volt a haverokkal. Kitolta hát Zsuzsi a babakocsit, benne Kisbencével, majd rászólt mobilon apára, menjen már ő is, jó a buli. Amolyan prájdos a hangulat. Szól a zene a teherautón, néha skandálnak valami zorbánellenest, és az most nagyon trendi. Nagyobb buli, mint vasárnap soppingo