Ugrás a fő tartalomra

HORVÁTORSZÁGBÓL JÖTTÜNK, MESTERSÉGÜNK CÍMERE: MIGRÁNS

Azt mondta egy barátom: a déli határnál már nyugalom van. Hát fogjuk rá, végül is kívülről úgy látszik. Már nem grasszálnak a migránsok a határ menti falvakban, városokban. Nem alszanak az utcákon, nem hagyják szét a szemetüket, és nem a falutábla mellé végzik szükségüket.

És viszonylagos a béke a határ túloldalán is. A szerbek felszámolták Magyarkanizsán a tábort. A horvát részen, Pélmonostoron is kiürült az ottani depó, már nem alszanak migránsok a főút házai előtt, és nem vonul a fekete sereg a szép horvát falvakon át. Igen, idilli a kép.

Horvát túránkon pedig kiderült, tényleg csak kívülről látszik így a dolog. Mert Beremendnél bizony horvát buszok tucatjai öntik a migránsokat a magyar határra, és Barcsnál sem más a helyzet. Na de honnan jönnek? Hol rejtegetik őket déli szomszédaink? 


Elmentünk Opatovacba. Az úton 15 busz jött felénk konvojban, köztük több emeletes, és mind dugig rakva barna és fekete arcokkal. Arcok az ablakra szorítva, és nézik, milyen is a táj ott, ahol ők már nem tudták elhagyni maguk után a mocskot. Túl szép, hogy igaz legyen, nemde? De Opatovacnál bizony hömpölyög a szemét, és szedi a sok fehér ember. Mosolyogva, békésen, ott is dolgozik a sok agymosott liberális. Kitűzőjükön szivárványos „szeressükegymástgyerekek”, sátruk felett antifa zászló lobog. És mosolyognak. Nyomtatott füzet, igényes és drága – mindenkinek osztják, hadd beszélgessünk az ő nyelvükön a betolakodókkal. Hasznos mondatok: „HIV fertőzött vagyok”, „TBC-s vagyok” – végül is jó, ha tudjuk, kit fogad be és utaztat turistaként az ország.Ám a tábor láttán nem mosolyognak a migránsok. Hermetikusan zárt, katonai sátortábor már a bejáró is, és kordonok között halad a menet. Buszról le, kordonnál sorakozó, és irány befelé. Oda, ahová nem látni be, és ahová a médiát sem engedik. Mondják, verik ott a migránst. Előtte kedves, barátságos horvát rendőr áll. Higgadtan ad információt, mosolyától olvadnak a nők. A verésről pedig csak a migráns mesél…. De hát táblával demonstrálták már a Westbahnhofon is, hogy a magyar öli a migrit. Vannak, akik még hisznek a mesékben.Szerettem volna látni, honnan jönnek. De minden határ zárva az egykor régen már egymásnak feszült két ország között. „Bapska” – súgja a határőr a lezárt határnál. De nem jutni oda. Az út már kilométerekkel korábban lezárva. Szőlők és présházak között haladunk, ám egyszer csak útzár állja utunk. A nyitva levő határ pedig még messze. Az egyetlen a sok közül, melyet át Sidbe jutnánk, a szerb tábor közelébe. Talán majd legközelebb…, mert vége ennek nem lesz.

Nem lesz, mert pokoli szervezett. Van kerítés és határzár, jól hangzó törvények, „nyugodjálleapicsábamagyar”. És a magyar megnyugodott, az ország feltakaríttatott, a törvényhozó pedig röhög a markába. Mert nincs itt kiutasítás, nincs itt zsáktábor, nincs itt semmi. Illetve de. Szervezett, az államok által finanszírozott, legális embercsempészet. Amiért lesittelik a szerb, magyar, egyéb embercsempészt, azt az állam büntetlenül teszi.

Hat-nyolcezer ember. Ennyi fordul meg naponta Opatovac táborában. És ennyi kerül buszokkal a magyar határokra, ahonnan busszal és vonattal viszi tovább őket az ország Hegyeshalom felé. Nem látszik, ha eldugjuk őket egy busz, egy vonat mélyére, nem látszik, ha csak néhány határváros érintett a dologban. Az ablakokon kikukucskáló arc lehet akár látszat is, csak a maszkban ülő sofőr és kísérő rendőr az árulkodó. Mert a magyar jó. Mert a magyar nem akar konfliktust, beáll hát a legálisnak látszó, de minden törvénnyel szembemenő államközi embercsempészek sorába.

Európa pedig lassan megtelik. Zárja a határt a német, nem megy több vonat Salzburgból. Ül a földön a sok idegen, halmozza a szemetet és várja a csodát. Közben fázik, nekünk pedig nagyon illene (?) és kellene (?) sajnálni. Aztán majd zárja a határt az osztrák is, a sok migráns pedig itt reked meg, újra végigtarolva az országot. Mert kétség ne legyen: a horvátoknak sem kellenek. A szerbeknek sem kellenek, sőt, senkinek sem kellenek. Zsarol Görögország, unja a török, kiborult már a vén kontinens, Amerika pedig osztja az észt és az igét. Tüntet a német és lázad fél Európa, összecsap a jobb és bal, de valahogy mindig a liberális toleranciabajnok kezd el dobálni a szeretet nevében. Szeressük egymást gyerekek, de csak a migráns a jó. Az a migráns, aki lázad, mert Finnország hideg és unalmas, a wifi gyenge, és nem tud cigit venni, mert még mindig nem kapott pénzt. Az a migráns, amelyik semmit nem ad, se ujjlenyomatot, se fotót, de még a papírjait is eldobálja, ám mindent követel, mert neki jogai vannak. Az a migráns, aki zsebében pénzzel és drága mobillal indul útnak, a kapott ételt eldobja, és rászarik. 

„Elmondhatjátok a világnak, hogy utálom Finnországot. Túl hideg van, nincs tea, nincsenek éttermek, nincsenek bárok, és nincs senki az utcákon, csak autók”
– ezt mondta Mohamed. Mert az élet a bár, az étterem, a tuti wifi, az ájfon hat, a meleg, sok pénz, amiért nem kell dolgozni, és persze a nem megfelelő hitű nők és lányok sora.

Pofátlan egy vendég, nemde? Összeveszít a sajátjaiddal, kitúr az otthonodból, és még reklamál is, ha nem elég jó az ellátás. De haza egy sem megy. Hazamenni és otthon küzdeni egy jobb életért egy sem akar. Mert hívta őket Merkel, és várja Németország. Vagy ha ott sem jó, hát majd megy tovább. Nagy ám a világ, de kicsi az öreg kontinens. Jön hát egyre több, az országok pedig szépen, szervezetten, és persze a mi apró adóforintjainkból migráns turizmust szerveznek a sok élősködő számára. Hajrá Európa, hajrá Magyarország, egyre jobban teljesítetek! Európa pedig egyre jobban utálja a migránst. Még ha kívülről nem is így látszik...
 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HURRÁ, ÉN VAGYOK ZSÁNDÁRK

Több mázsa ruha, hátizsákok, hálózsákok, cipők és bakancsok. Epilátor, fésű és terhességi teszt. Persze pozitív. Ezt rejti az ártér Szeged mellett. Hosszú a gát, a város szívétől a határig ér, és azon is túl, le a tengerig. De engem csak ez a kis szakasz érdekel, az, amely a város mellett húzódik, az országhatárig. A miénk. Az ártér, ahol az erdőben most nem a tündér, hanem a szemét az úr. Három tündér mégis megpróbált rendet tenni. Ideiglenes táborok, tábortűz nyomai, és szemét, szar, mocsok mindenütt. A XXI. század Magyarországának valósága, a pesti és budai jövő látképe. Egy más kultúra jövőképe. Három asszony, aki segíteni akar. Három tündér, aki rendet akar, és tenni akar. Nem szájkarate a facebook előtt, valós tett és rend, mert ez a lelke mindennek. És hát a fíling: segítsük a menekülteket. Ad itt a fél ország már, ki enni, ki inni, más ruhát, játékot, cipőt. Hegyekben áll az adomány a segítőknél, válogat, csomagol boldog – boldogtalan. Politikus és háziasszony

BOLTOS JÓZSI MEGTÉRÉSE

(egy ismerős mesélte, valós történet alapján) Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer a srác. Na jó, inkább már férfiember, amolyan középkorú, stabil egzisztenciával, kicsinyke bolttal, sok vevővel, igazán jó hobbival. Szerette őt mindenki, vidám, jó kedélyű ember volt, akinél a vevők nem csak a vásárlás rövidebb – hosszabb idejére ragadtak le. Én is mindig kedveltem, különösen, mert amolyan igazi, tökös, jobboldali radikális pasinak ismertem meg. A boltjában is vállalta ezirányú kötődését, igaz, zsidózni csak pajeszos - kaftános vevők híján kezdett neki. Mert hát az üzlet, az üzlet. Ám az élet mindig tartogat meglepetéseket és eget – földet rengető változásokat. Ilyen volt a migránsáradat. Barátunk, aki korábban cigányt, négert vadul hajított ki boltjából, elkötelezett migráns - simogató lett. Járt ki a pályaudvarokra, terekre, szállított adományt, vásárolt és vitt mindent, amit csak jónak gondolt. Ment éjjel és nappal, mint zsidóban a fájdalom. Én is ritkán
ANTIDEMOKRATIKUS AGYKATYVASZ…. …avagy ruszkik haza, csak úgy, a CEU okán Itten, kérem, nincsen demokrácia. Mondjuk éjjel sikítva ébredtem álmomból, mert azt álmodtam, hogy a tüntető balliberális csürhe átvette a hatalmat, és Gizi néni jól bevált ernyőjével veri fejen a népet, most éppen a pedagógus hiszti után, a CEU okán. Bár Gizi néni nem tudja, hogy mi az a CEU, de tegnap jó buli volt a dékás haverokkal kimenni tüntetni. Sütött a nap, itt a tavasz, az orvos szerint pedig jót tesz egy kis séta. Zárva volt ugyanis az esztéká, és a piacolás sem lehetett alternatíva, hát legyen egy kis virágvasárnapi vidám vasárnap. Ment tehát, és hívta magával szomszéd Zsuzsit, akinek a férje épp pecázni volt a haverokkal. Kitolta hát Zsuzsi a babakocsit, benne Kisbencével, majd rászólt mobilon apára, menjen már ő is, jó a buli. Amolyan prájdos a hangulat. Szól a zene a teherautón, néha skandálnak valami zorbánellenest, és az most nagyon trendi. Nagyobb buli, mint vasárnap soppingo