Ugrás a fő tartalomra

AIRMAX ÉS ADIDAS - MÉG HA ÜRES IS A HAS

Jönnek a posztok: cipő kell, ruha kell a menekülteknek. Kevés az adomány, nem jó a méret, nem kell a szín, hozzatok még, mert semmi nem elég. Sok az elesett, a nyomorult, az éhes, és sajnálom én is az afgán kisgyereket.
Múltkor állok a Keletinél, nézem az éhes, szédelgő tömeget. Még tán egy könnycseppet is elmorzsolnék, nőből vagyok, megérint az elesettség.
Dinnye érkezik, ugrik a lépcsőn pihenő fiú és ugrok én is a láttán. Lábán vadonatúj AirMax, pont, amilyet sok gyerek akar. De nekem nincs rá negyvenezrem. Replikára se futja a fele a szabadkai piacon. Neki van, de éhes. Neki még jutott az adományból, ám az már fogyóban.
Hát mondjátok, segítők, miért nem jöttök le velem az ártérbe? Gyűjtsétek össze ott a sok szétdobált, korántsem ócska, és kissé sem elhordott, pusztán poros és piszkos ruhát. Mossátok ki, fertőtlenítsétek és adjátok vissza nekik. Lehet, nem az kapja, aki elszórta, de ha rászorul, hát kit érdekel? Van ott is Nike és Adidas, temérdek márkás és szép póló, nadrág, takarók és hálózsákok rogyásig. Gyűjtsétek, mossátok, és máris több marad ételre és vízre, gyógyszerre és kenőcsre.
Ha gyűjtitek, csak jót tesztek mindenkivel. Nem a kitudjakik szedik össze és adják el mocskosan, rühösen a piacon, hanem valóban rászorulók kapják, akik nagy része épp ott, az ártérben szabadult meg a feleslegtől. Beérve az unióba, az álmok földjére már nem kell semmi. Mosdatlan testen a ruhacsere a higiénia netovábbja.
Újrahasznosítás, mondják a zöldek, hát éljetek környezettudatosan! Hívjatok, segítek!
De ha AirMaxet találtok, ha nem baj, azért inkább mégsem kérem. A gyerekeink sem szeretnék, kimosva és fertőtlenítve sem. Végül is....van, aki jobban rászorul a hosszú, Szeged-Pest útvonal után.
Ha önkéntes büfiztetőket is kerestek majd; nekem inkább ne szóljatok.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Spontán mulatozás után összebalhéztak az ajándékon a cigány tüntetők

  Elér minket a tüntetési szezon. Vélhetőleg mindenki Gyuri bácsija ráeszmélt, hogy magyar kedvencei nem igazán díjazzák a hóban-fagyban ácsorgást, a tornából felmentetteknek ez nem igazán megy. Főleg nem, ha közben bezár a Spar, és már nem tudják lélekmelegítőkkel a hőn szeretett Kossuth téren tartani a bagázst. Úgy két hónap fáziskéséssel sikerült tehát megtartani egy demonstrációt a gyöngyöspatai ítélet kapcsán. Ott jártunk mi is. Gyülekezett hát a buszokkal odaszállított jónép a Nyugati pályaudvar előtt, igaz, az eseménynél még saját cigány hősük nevét sem voltak képesek leírni, bár az is lehet, hogy csak a nagy szeretetben rontották el Puczi Béla nevét, és keresztelték át Puszinak, de kicsire nem adunk. A röpke ötsoros hír többi része sem nagyon ment hibátlanul, de legalább azt tudták, miért tüntetnek: a szegregáció ellen, a szabad bíróságokért és a gyöngyöspatai romákért, akik az istennek sem kapnak pénzt, folyton csak képzést, tanítást ajánlanak ne

ISKOLA A HATÁRON - avagy Európa megleckéztetése

Osama Abdel-Muhsen Alghadab nem bocsát meg László Petrának. Szíve joga. Nem keresztény, nem ismeri a tanítást: „bocsáss meg az ellenünk vétkezőknek”. Ő másban hisz, és másként él, számára a hitetlen értéktelen. Én pedig nem bocsátom meg neki azt, hogy betört az országomba. Azt, hogy nem kopogtatott az ajtón, hanem áttörve az ablakot ránk rontott. De azt sem, ahogy társaival együtt követelt, elvárt, amolyan „nekünkmindenjármertmenekültekvagyunk” alapon. Nem bocsátom meg neki, hogy Szerbia magyar lakta falvaiból, városaiból kuplerájt csináltak. És nem bocsátom meg azt sem, hogy szeméttelepet gyártottak ebből a meseszép országból. Nem bocsátom meg a Keleti pályaudvart, amelyet magyar családok hetekig elkerültek. Nem bocsátom meg neki Röszkét, amely jó pár napig überelte a legkeményebb cigánytelepet is. Röszkét, amely Ásotthalom és a Keleti után a migráns-válság újabb ikonikus helye lett. Röszkét, ahová még a határzár előtt elmentünk. Horgosról indultunk. A vasúti sín mel

Miért történelmietlen Horthyt fasisztázni?

Valljuk be, van annak valami bája, amikor a tornából felmentettek társasága mellé csatlakoznak a történelemből felmentettek, és egy gigamega utcai demonstráció keretében akarják megmagyarázni saját bénaságukat és tudatlanságukat. Legalább ennyire értelmezhetetlen számomra a jelenlegi magyar köznyelv, mely előszeretettel köpködi fel magából – mint egy irritáló slejmet a torkából – a fasiszta, náci jelzőket csak úgy, spontán, minden neki nem tetsző, vagy az övével ellenkező véleményt megfogalmazó számára. És éppen ezért ennyire bájos az a naivitás és/vagy ostobaság, hogy a Horthy Miklós kormányzó emlékére meghirdetett esemény ellen antifasiszták tiltakoznak. Most abba ne menjünk bele, hogy kicsiny országunkban már mindennek van egy „anti”-ja, sőt, még az „anti”-nak is. Vegyük tudomásul, hogy mostanság divat „anti”-nak lenni, bármi ellen és kész. Horthy Miklós Horthyt fasisztázni, és ellene antifasisztáskodni azonban már több mint röhejes. De h