Ugrás a fő tartalomra

HISZEK EGY....

Hiszek egy Orbánban, hiszek egy Gyurcsányban, hiszek egy Vonában....Hit kell az embereknek. A hosszú évek alatt tomboló cucialista rendszer alatt elveszett az Isten-hit. Lenevelték róla az emberek nagy részét. Minden más vallás is népszerűtlenné vált, nem kell Buddha, nem kellenek az ősi vallások sem. Nem elég megengedők, nem elég nyitottak a szép, új világ kapuinak kinyílására. Hogyan nevelték volna hát a hitetlen szülők csemetéiket bármilyen hitre?
De mi a hit? Te tudod? Mit jelent ez a szó? Megsúgom. Egy görög szó az "eredetije", a pisztisz. Ennek jelentése nem más, mint erős meggyőződés, bizalom.
Hitet kell hát adni az Isten adta népnek, ha már az istenekbe vetett hit elveszett. Hitet kell teremteni, tűzzel-vassal, népsanyargatással, húzd-meg-ereszed-meg játékkal.
Lett hát a húsz év alatt sok új hit. És a sok új hit teremtett magának hitvallást. Olyat, amit még az Istenben hívő emberek torkán is le tudnak tolni, hadd higgyenek sajátjuk mellett egy másikban is.
Magukat Istennek képzelő emberek dogmatizálták saját elképzeléseiket, terveiket, reményeiket, melyekről tudták, csakis saját hatalmi pozíciók erősítésére és kicsiny zsebük vastagra tömködésére való.
Lettek hát új hitek és új bálványok. Az orbánista szekta temploma a stadion, és leborulva előtte imádják a magát Putyinnak vizionáló, de amúgy igen okos és kifejezetten rafkós, diktátori szerepben tetszelgő egykori lázadót.
A gyurcsányista szekta időszakos képzavarai mesterségesen kreált hibák a készülékben. Pontosan tudják, nem a létszám, a minőség a fontos, a cél a magát udvari bolondnak mutató, ám igen okos és nagy játékos körüli hívek megszűrése. Jól megy a szar elválasztása a májtól. Nem baj, ha a maradék öreg, nem baj, ha fiatal, csak higgyen, imádjon és lehetőleg keveset kérdezzen.
A vonaista szekta az éhezéstől félőrültek menedéke. Akik már radikalizálódtak a sok szartól, vagy nagyon jobbra mennek, vagy nagyon balra. A bal kevésbé népszerű, a "rákosimátyáselvtárspajtás" éra rossz emlékei miatt a bal annyira nem stílusos. Itt lehet hinni sok mindenben, ami szép, jó, és sok igazságot hordoz. A sok igazság pedig mindig elfedi az apró hazugságokat.
Legfőképpen mindegyik szektahit elrejti a valós tényt: a politikuspálya is csak munka. Jól, túl jól megfizetett munka. Olyan munka, amikor a hited már nem a tiéd, de ezt legalább tudod is. Ezért kapod a sok pénzt. No meg azért, hogy mindezt letold az emberek torkán. Hogy megossz és uralkodj, a saját kis - engedélyezett - birkanyájad felett.
Mert kétségeink ne legyenek. Gondolkozni már nincs erő. A gondolkozáshoz létbiztonság, élhetőség és nem éhezés kell. A jóllakott birkanyáj pihen, gondolkodik és próbálkozik. Az pedig nem jó. Éhesen kell terelni őket, saját kis szentélyük felé, hogy ott imára boruljanak kedvenc vezéreik előtt, igyák szavait és mantrázzák faszságait.
"rákosimátyáselvtárspajtás" "orbánviktorelvtárspajtás" "gyurcsányferőelvtárspajtás" "vonagáborelvtárspajtás" - szóljon hát a dal. A név hit szerint szabadon cserélhető.

2014-10-30

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyájak, csordák, szellemek

  Azért van annak valami furcsa bája, hogy ha az ember nem akar egyik birkanyájba se beállni bégetni, akkor az egyik nyáj számára fideszbérenc lesz, a másik nyáj számára meg libsi. Úgy aggatjuk a sztereotip jelzőket, mintha kötelező lenne. Nincs átmenet, nincs gondolkodás, csak rekedt, unalmas, egyhangú bégetés. Van annak valami furcsa bája, hogy az emberek manapság a tényközlést összekeverik a véleménnyel, és számukra, de csak a számukra már maga a tény is vélemény, ami valamelyik birkanyáj számára rossz, a másiknak jó. Mert gondolkodni nem trendi, egyszerűbb kicsi dobozokba zárni és felcímkézni mindent. Van valami furcsa bája annak, hogy én ettől már hányni sem tudok, csak sztoikus nyugalommal várom, hogy megfosszák a nyájakat a bundácskájuktól, és szépen levágják őket, így végre valami valós hasznot is hajtva a társadalom számára.  Megjelent: hunhir.info 2020.01.24.

Miért történelmietlen Horthyt fasisztázni?

Valljuk be, van annak valami bája, amikor a tornából felmentettek társasága mellé csatlakoznak a történelemből felmentettek, és egy gigamega utcai demonstráció keretében akarják megmagyarázni saját bénaságukat és tudatlanságukat. Legalább ennyire értelmezhetetlen számomra a jelenlegi magyar köznyelv, mely előszeretettel köpködi fel magából – mint egy irritáló slejmet a torkából – a fasiszta, náci jelzőket csak úgy, spontán, minden neki nem tetsző, vagy az övével ellenkező véleményt megfogalmazó számára. És éppen ezért ennyire bájos az a naivitás és/vagy ostobaság, hogy a Horthy Miklós kormányzó emlékére meghirdetett esemény ellen antifasiszták tiltakoznak. Most abba ne menjünk bele, hogy kicsiny országunkban már mindennek van egy „anti”-ja, sőt, még az „anti”-nak is. Vegyük tudomásul, hogy mostanság divat „anti”-nak lenni, bármi ellen és kész. Horthy Miklós Horthyt fasisztázni, és ellene antifasisztáskodni azonban már több mint röhejes. De h

Spontán mulatozás után összebalhéztak az ajándékon a cigány tüntetők

  Elér minket a tüntetési szezon. Vélhetőleg mindenki Gyuri bácsija ráeszmélt, hogy magyar kedvencei nem igazán díjazzák a hóban-fagyban ácsorgást, a tornából felmentetteknek ez nem igazán megy. Főleg nem, ha közben bezár a Spar, és már nem tudják lélekmelegítőkkel a hőn szeretett Kossuth téren tartani a bagázst. Úgy két hónap fáziskéséssel sikerült tehát megtartani egy demonstrációt a gyöngyöspatai ítélet kapcsán. Ott jártunk mi is. Gyülekezett hát a buszokkal odaszállított jónép a Nyugati pályaudvar előtt, igaz, az eseménynél még saját cigány hősük nevét sem voltak képesek leírni, bár az is lehet, hogy csak a nagy szeretetben rontották el Puczi Béla nevét, és keresztelték át Puszinak, de kicsire nem adunk. A röpke ötsoros hír többi része sem nagyon ment hibátlanul, de legalább azt tudták, miért tüntetnek: a szegregáció ellen, a szabad bíróságokért és a gyöngyöspatai romákért, akik az istennek sem kapnak pénzt, folyton csak képzést, tanítást ajánlanak ne