Ugrás a fő tartalomra

ELKÚRTA VAGY MEGKÚRTA A NYÚL A BORZOT?

Nem vagyok paranoiás és nem hiszek az összeesküvés-elméletekben. Na jó, egy kicsit igen, de ez még nem a patológiás eset.
Van azonban pár dolog, ami összepakolva pici és szőke agyamban, elgondolkodtatott.
Építettek egy négyes metrót. Csak amúgy szocisan, elkúrták, nem kicsit, de nagyon. Beázik, már induláskor füstölt a mozgólépcső, rövidebb lett, mint tervezték, na és persze sokkal, de sokkal többe került.
Vannak azonban érdekes kérdések is, olyanok például, hogy miért kellett egy megálló a Keleti után a II. János Pál pápa térre is. A környéket nem ismerők kedvéért elmondom: gyalog, lassú tempóban sem több, mint tíz perc séta az út a két hely között.
De hát…ugye ott volt sok-sok pici és nem pici alagutacska, a régi, azóta már elkótyavetyélt MSZMP székház alatt, egészen a Gázművekig. Az alagutacskákban lehettek is akár dokumentumok, meg sok egyéb csontváz sok szekrényben, ezt már annyian elmondták, miért ne hinnénk? De lehet, hogy csak felesleges, túl sokak által ismert alagutacskák voltak azok, olyan alagutacskák, ahová nemszeretem emberek, sőt, a pórnép is lejuthat.
Szóval lett négyes metró, gyorsan át is adták, mindenféle szerviz-alagúttal és egyébbel együtt. Választások előtt. De biztos a választás volt a lényeg? Azt azért közölték már a nyitáskor: alagútba befényképezni tilos, kivéve. ha jön a vonat. Miért is?
Meg hát füstöl a hármas metró. Folyton. Minden héten háromszor legalább. Ám amikor kimennek a tűzoltók, se füst, se tűz, sose. Életveszélyes, mondják, de azért jár. Kivéve, amikor hétvégeken szakaszosan újítják fel. Mármint azt a réges-régi, sok-sok alagúttal ellátott, anno még a szovjetek által felügyelt és toldozott-foldozott metrót. Mert hát mondják, sok mindent elloptak-elvittek azok az országból, de lehet, hogy valamit itt is hagytak, valamit esetleg odaraktak, építettek, bővítettek? Jó lenne tudni, a fejeseknek is, hát most gyógyítgatják a nagybeteget.
Na de mindegy. Ugyanis építettek sok-sok stadiont. Újat, szépet, csillogót. A stadionokról a focin kívül nekem mindig Chile jut az eszembe. Ki érti miért? Pinochet bebizonyította, oda kurva sok embert be lehet zárni egyszerre. Sőt, megfelelő állásból még szépen le is lehet vadászni, nem egyenként, de többesével. Az pedig már spórolás, ami jó a gazdaságnak, hát nem?
És hát persze egy stadion építésekor sok-sok földmunka van. Kinek tűnik fel pár tucattal több teherautónyi elszállított föld? Ki látja, mit építenek még esetleg alá?
És ekkor merül fel a kérdés: miért kellett a népes Orbán-klánnak az NB1-esnek nem mondható Felcsútra, pont a házuk mögé egy stadion?
Na ja, bunkert építtetni sokkal feltűnőbb lett volna. Ráadásul az unalmas, nem kihasználható olyankor, amikor nincs rá szükség. Egy stadion sokkal több célt szolgál: lehet benne focizni, bulizni, sőt, a sok kis birkát, ha rosszalkodik, bele is lehet zárni. Szóval baromira kifizetődő. És még a házból is mozizható a dolog.
Épül is rögtön még egy pár stadionocska, most rohamléptekkel majd a libás csapatnak is fog, akik gondolom megsértődtek a lemaradáson és most ajvékolva gágognak egy minimum luxusvkivitelűért. Persze kárpótlásból, kárpótlásként. Csak mert jár, na.
Aztán persze ne feledkezzünk el a légvédelmi szirénákról sem. Már azokról, amiket Újpesten már hetek óta idegszaggatóan tesztelgetnek, és lám, csoda vagy sem, tökéletesen működnek. Olyannyira, hogy egy kerülettel arrébb pár nap alatt szépen újakat szereltek fel. Most majd azokat próbálgathatják, tépázva a lakók idegeit.
Ám ha ez még nem fejlesztette volna senkiben sem tökélyre a pánikot, akkor szólok, nemrég szépséges, amerikai hadicucc vonult át (?) kicsi hazánkon, néhány katonával együtt. De ez nem meglepő, NATO ország vagyunk, szóval itt lehetnek. Hivatkoztak is rögtön ukrán háborúra, miegyébre, mikor egy kis szemfüles lefotózta a sok hadimotyót. Szép, fess néger fiúkat még nem, de ami késik, nem múlik. Hogy ezek miért nem tanultak még meg teleportálni?
Egy biztos: magyarázat mindenre van. Stadionra – a sport szükségessége, metróra – a választások, szirénára – a kötelező ellenőrzési idő, katonákra – a NATO.
Azt pedig csak én, a lassan patológiás esetté váló gyanítom, hogy Orbán szart be attól, kissé túl sokkal veregette a mi faszunkkal az EU csalánját, így már a csalán is mérges lett, és lassan a farkak feje is szépen dagad. No meg tán rá jött arra, hogy hiába próbál két lyukra játszani, az EU meg Putyin felé, baszni és szűznek maradni egyszerre nem lehet.


2014-11-05

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyájak, csordák, szellemek

  Azért van annak valami furcsa bája, hogy ha az ember nem akar egyik birkanyájba se beállni bégetni, akkor az egyik nyáj számára fideszbérenc lesz, a másik nyáj számára meg libsi. Úgy aggatjuk a sztereotip jelzőket, mintha kötelező lenne. Nincs átmenet, nincs gondolkodás, csak rekedt, unalmas, egyhangú bégetés. Van annak valami furcsa bája, hogy az emberek manapság a tényközlést összekeverik a véleménnyel, és számukra, de csak a számukra már maga a tény is vélemény, ami valamelyik birkanyáj számára rossz, a másiknak jó. Mert gondolkodni nem trendi, egyszerűbb kicsi dobozokba zárni és felcímkézni mindent. Van valami furcsa bája annak, hogy én ettől már hányni sem tudok, csak sztoikus nyugalommal várom, hogy megfosszák a nyájakat a bundácskájuktól, és szépen levágják őket, így végre valami valós hasznot is hajtva a társadalom számára.  Megjelent: hunhir.info 2020.01.24.

Miért történelmietlen Horthyt fasisztázni?

Valljuk be, van annak valami bája, amikor a tornából felmentettek társasága mellé csatlakoznak a történelemből felmentettek, és egy gigamega utcai demonstráció keretében akarják megmagyarázni saját bénaságukat és tudatlanságukat. Legalább ennyire értelmezhetetlen számomra a jelenlegi magyar köznyelv, mely előszeretettel köpködi fel magából – mint egy irritáló slejmet a torkából – a fasiszta, náci jelzőket csak úgy, spontán, minden neki nem tetsző, vagy az övével ellenkező véleményt megfogalmazó számára. És éppen ezért ennyire bájos az a naivitás és/vagy ostobaság, hogy a Horthy Miklós kormányzó emlékére meghirdetett esemény ellen antifasiszták tiltakoznak. Most abba ne menjünk bele, hogy kicsiny országunkban már mindennek van egy „anti”-ja, sőt, még az „anti”-nak is. Vegyük tudomásul, hogy mostanság divat „anti”-nak lenni, bármi ellen és kész. Horthy Miklós Horthyt fasisztázni, és ellene antifasisztáskodni azonban már több mint röhejes. De h

Spontán mulatozás után összebalhéztak az ajándékon a cigány tüntetők

  Elér minket a tüntetési szezon. Vélhetőleg mindenki Gyuri bácsija ráeszmélt, hogy magyar kedvencei nem igazán díjazzák a hóban-fagyban ácsorgást, a tornából felmentetteknek ez nem igazán megy. Főleg nem, ha közben bezár a Spar, és már nem tudják lélekmelegítőkkel a hőn szeretett Kossuth téren tartani a bagázst. Úgy két hónap fáziskéséssel sikerült tehát megtartani egy demonstrációt a gyöngyöspatai ítélet kapcsán. Ott jártunk mi is. Gyülekezett hát a buszokkal odaszállított jónép a Nyugati pályaudvar előtt, igaz, az eseménynél még saját cigány hősük nevét sem voltak képesek leírni, bár az is lehet, hogy csak a nagy szeretetben rontották el Puczi Béla nevét, és keresztelték át Puszinak, de kicsire nem adunk. A röpke ötsoros hír többi része sem nagyon ment hibátlanul, de legalább azt tudták, miért tüntetnek: a szegregáció ellen, a szabad bíróságokért és a gyöngyöspatai romákért, akik az istennek sem kapnak pénzt, folyton csak képzést, tanítást ajánlanak ne