Ugrás a fő tartalomra

EURÓPA MEGTELT, DE A MIGRÁNS IS LÁZONG

Európa megtelt és lázong. Az emberek hazajöttek a nyaralásból, kiemelték feneküket a tengerek, tavak langyos simogatásából, kijózanodtak a fesztiválok sörfolyásából, felébredtek a kánikulai kómából és körülnéztek a városokban.
Európa és Magyarország az ősz közeledtével már lázong a migráns-áradat ellen. Mondják, radikalizálódik a vén kontinens, és persze a pár "szélsőséges" hangtól sokkal jobban kell rettegni, mint a pár ezer betolakodótól. Nem a napi több ezer migráns, de a pár száz radikális az igazi veszély.
De kétségek ne legyenek: radikalizálódnak a migránsok is. Röszkén és Kiskunhalason, de már a sétatérnek használt zöldhatáron is lázadnak, gyújtogatnak, rendőrre támadnak, házakba és kertekbe törnek be. Tele vannak a hírek felzúdulásaikkal, a nyugati és a tengerentúli média mégis csak nyomorult sorsukról tudósít. Mainstream tévéadók a Keleti betonján, alvó gyerekek és mezítlábas kamaszok képei, no persze ne tévedj: az ételosztás látható, a csipszes zacskó már nem polkorrekt.
És tegnap a Keletinél már tüntettek. Jogokért, lehetőségért. Mert bár Európa megtelt és lázong, a migráns bránere is tele, hát ő is lázong.
Öt nap, tíz nap, két hét, egy hónap. Ennyi ideje élnek emberek a pályaudvar mellett. Ennyi ideje esznek, alszanak, és - miért is lenne másként? - ürítenek a Keleti aluljárójában. Mert ők tovább akarnak menni, Németország felé.
Itt is mindenki azt akarja, hogy tovább menjenek. A lakosság besokallt, elege van. A migráns besokallt, elege van. Senki sem akarja őket a tereken, a lépcsőházakban, a közterületeken, lepusztult gyárakban, folyópartokon. Senki nem akarja őket a gyerekeink, asszonyaink közelében. Senki nem akarja, hogy rájuk szóljanak, hogyan öltözzenek.
A migránsok sem akarnak itt lenni. Tüntettek hát egyet. Tegnap még csak mécsest gyújtottak a pályaudvar lépcsőin, mondván Európa keze véres, Európa és Magyarország tehet a 71 migráns haláláról. Hogy miért? Csak. Mert magyar rendszámú teherautóban, mert Ausztria területén találták meg őket. Bűnös hát a magyar, és bűnös Európa. Félreértés ne essék: minden ember megérdemli a méltó életet, és egy sem a kegyetlen halált. De az nem érdekes senkinek, hogy ők fizettek az embercsempésznek, ők szálltak be abba a járgányba, amit előtte láttak? Megvásárolták a halálukat, drága pénzért, felnőtt, felelős és döntésre képes emberként. Mégis, újfent mi vagyunk a hibásak, Európa és a magyar keze véres, nem a valódi bűnösé. De hát kell a bűnbak és könnyű szidni a magyart. A valódi bűnös büntetése pedig majd elsikkad a médiahírek között.
Aztán tüntettek egy kört még tegnap is. Előretolva a gyerekeket, szétforgácsolt kartonpapírra írva angolul és saját nyelvükön a követelést: el innen! Mondják, a magyar emberek jók. Azt is mondják, a magyar rendőrök rosszak. Nem is jöttek hát oda a Keletinél a kékruhások. Skandált, kiabált, énekelt és táncolt a migráns-csapat, a férfiak előretolták a gyerekeket, a szírek az afgánokat, és indult a körmenet. Körbe-körbe, magyar ember számára ijesztő vehemenciával és hangerővel, feltüzelt hangulatban. Sok nagyhangú férfi, néhány asszony és jó pár gyerek. Körbe-körbe, majd leülve a lépcsők előtt. Lehetőséget. jogokat követelve.
Az ország pedig nem engedi őket tovább. Mert béklyóba köti kezünket az EU. Mert nem tehetjük, nem pakolhatjuk őket buszokra, a nyugati határ felé: itt van, irány a nyugat!
És újra, és megint a magyar a hibás. Megállítottuk mi már a tatárt, a törököt, a szovjetet, hát most megállíthatjuk a migráns-hordát. Mert nekünk mindig ez a feladatunk. Köszönet érte pedig sose jár.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyájak, csordák, szellemek

  Azért van annak valami furcsa bája, hogy ha az ember nem akar egyik birkanyájba se beállni bégetni, akkor az egyik nyáj számára fideszbérenc lesz, a másik nyáj számára meg libsi. Úgy aggatjuk a sztereotip jelzőket, mintha kötelező lenne. Nincs átmenet, nincs gondolkodás, csak rekedt, unalmas, egyhangú bégetés. Van annak valami furcsa bája, hogy az emberek manapság a tényközlést összekeverik a véleménnyel, és számukra, de csak a számukra már maga a tény is vélemény, ami valamelyik birkanyáj számára rossz, a másiknak jó. Mert gondolkodni nem trendi, egyszerűbb kicsi dobozokba zárni és felcímkézni mindent. Van valami furcsa bája annak, hogy én ettől már hányni sem tudok, csak sztoikus nyugalommal várom, hogy megfosszák a nyájakat a bundácskájuktól, és szépen levágják őket, így végre valami valós hasznot is hajtva a társadalom számára.  Megjelent: hunhir.info 2020.01.24.

Miért történelmietlen Horthyt fasisztázni?

Valljuk be, van annak valami bája, amikor a tornából felmentettek társasága mellé csatlakoznak a történelemből felmentettek, és egy gigamega utcai demonstráció keretében akarják megmagyarázni saját bénaságukat és tudatlanságukat. Legalább ennyire értelmezhetetlen számomra a jelenlegi magyar köznyelv, mely előszeretettel köpködi fel magából – mint egy irritáló slejmet a torkából – a fasiszta, náci jelzőket csak úgy, spontán, minden neki nem tetsző, vagy az övével ellenkező véleményt megfogalmazó számára. És éppen ezért ennyire bájos az a naivitás és/vagy ostobaság, hogy a Horthy Miklós kormányzó emlékére meghirdetett esemény ellen antifasiszták tiltakoznak. Most abba ne menjünk bele, hogy kicsiny országunkban már mindennek van egy „anti”-ja, sőt, még az „anti”-nak is. Vegyük tudomásul, hogy mostanság divat „anti”-nak lenni, bármi ellen és kész. Horthy Miklós Horthyt fasisztázni, és ellene antifasisztáskodni azonban már több mint röhejes. De h

Spontán mulatozás után összebalhéztak az ajándékon a cigány tüntetők

  Elér minket a tüntetési szezon. Vélhetőleg mindenki Gyuri bácsija ráeszmélt, hogy magyar kedvencei nem igazán díjazzák a hóban-fagyban ácsorgást, a tornából felmentetteknek ez nem igazán megy. Főleg nem, ha közben bezár a Spar, és már nem tudják lélekmelegítőkkel a hőn szeretett Kossuth téren tartani a bagázst. Úgy két hónap fáziskéséssel sikerült tehát megtartani egy demonstrációt a gyöngyöspatai ítélet kapcsán. Ott jártunk mi is. Gyülekezett hát a buszokkal odaszállított jónép a Nyugati pályaudvar előtt, igaz, az eseménynél még saját cigány hősük nevét sem voltak képesek leírni, bár az is lehet, hogy csak a nagy szeretetben rontották el Puczi Béla nevét, és keresztelték át Puszinak, de kicsire nem adunk. A röpke ötsoros hír többi része sem nagyon ment hibátlanul, de legalább azt tudták, miért tüntetnek: a szegregáció ellen, a szabad bíróságokért és a gyöngyöspatai romákért, akik az istennek sem kapnak pénzt, folyton csak képzést, tanítást ajánlanak ne