Ugrás a fő tartalomra

EURÓPA MEGTELT, DE A MIGRÁNS IS LÁZONG

Európa megtelt és lázong. Az emberek hazajöttek a nyaralásból, kiemelték feneküket a tengerek, tavak langyos simogatásából, kijózanodtak a fesztiválok sörfolyásából, felébredtek a kánikulai kómából és körülnéztek a városokban.
Európa és Magyarország az ősz közeledtével már lázong a migráns-áradat ellen. Mondják, radikalizálódik a vén kontinens, és persze a pár "szélsőséges" hangtól sokkal jobban kell rettegni, mint a pár ezer betolakodótól. Nem a napi több ezer migráns, de a pár száz radikális az igazi veszély.
De kétségek ne legyenek: radikalizálódnak a migránsok is. Röszkén és Kiskunhalason, de már a sétatérnek használt zöldhatáron is lázadnak, gyújtogatnak, rendőrre támadnak, házakba és kertekbe törnek be. Tele vannak a hírek felzúdulásaikkal, a nyugati és a tengerentúli média mégis csak nyomorult sorsukról tudósít. Mainstream tévéadók a Keleti betonján, alvó gyerekek és mezítlábas kamaszok képei, no persze ne tévedj: az ételosztás látható, a csipszes zacskó már nem polkorrekt.
És tegnap a Keletinél már tüntettek. Jogokért, lehetőségért. Mert bár Európa megtelt és lázong, a migráns bránere is tele, hát ő is lázong.
Öt nap, tíz nap, két hét, egy hónap. Ennyi ideje élnek emberek a pályaudvar mellett. Ennyi ideje esznek, alszanak, és - miért is lenne másként? - ürítenek a Keleti aluljárójában. Mert ők tovább akarnak menni, Németország felé.
Itt is mindenki azt akarja, hogy tovább menjenek. A lakosság besokallt, elege van. A migráns besokallt, elege van. Senki sem akarja őket a tereken, a lépcsőházakban, a közterületeken, lepusztult gyárakban, folyópartokon. Senki nem akarja őket a gyerekeink, asszonyaink közelében. Senki nem akarja, hogy rájuk szóljanak, hogyan öltözzenek.
A migránsok sem akarnak itt lenni. Tüntettek hát egyet. Tegnap még csak mécsest gyújtottak a pályaudvar lépcsőin, mondván Európa keze véres, Európa és Magyarország tehet a 71 migráns haláláról. Hogy miért? Csak. Mert magyar rendszámú teherautóban, mert Ausztria területén találták meg őket. Bűnös hát a magyar, és bűnös Európa. Félreértés ne essék: minden ember megérdemli a méltó életet, és egy sem a kegyetlen halált. De az nem érdekes senkinek, hogy ők fizettek az embercsempésznek, ők szálltak be abba a járgányba, amit előtte láttak? Megvásárolták a halálukat, drága pénzért, felnőtt, felelős és döntésre képes emberként. Mégis, újfent mi vagyunk a hibásak, Európa és a magyar keze véres, nem a valódi bűnösé. De hát kell a bűnbak és könnyű szidni a magyart. A valódi bűnös büntetése pedig majd elsikkad a médiahírek között.
Aztán tüntettek egy kört még tegnap is. Előretolva a gyerekeket, szétforgácsolt kartonpapírra írva angolul és saját nyelvükön a követelést: el innen! Mondják, a magyar emberek jók. Azt is mondják, a magyar rendőrök rosszak. Nem is jöttek hát oda a Keletinél a kékruhások. Skandált, kiabált, énekelt és táncolt a migráns-csapat, a férfiak előretolták a gyerekeket, a szírek az afgánokat, és indult a körmenet. Körbe-körbe, magyar ember számára ijesztő vehemenciával és hangerővel, feltüzelt hangulatban. Sok nagyhangú férfi, néhány asszony és jó pár gyerek. Körbe-körbe, majd leülve a lépcsők előtt. Lehetőséget. jogokat követelve.
Az ország pedig nem engedi őket tovább. Mert béklyóba köti kezünket az EU. Mert nem tehetjük, nem pakolhatjuk őket buszokra, a nyugati határ felé: itt van, irány a nyugat!
És újra, és megint a magyar a hibás. Megállítottuk mi már a tatárt, a törököt, a szovjetet, hát most megállíthatjuk a migráns-hordát. Mert nekünk mindig ez a feladatunk. Köszönet érte pedig sose jár.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Spontán mulatozás után összebalhéztak az ajándékon a cigány tüntetők

  Elér minket a tüntetési szezon. Vélhetőleg mindenki Gyuri bácsija ráeszmélt, hogy magyar kedvencei nem igazán díjazzák a hóban-fagyban ácsorgást, a tornából felmentetteknek ez nem igazán megy. Főleg nem, ha közben bezár a Spar, és már nem tudják lélekmelegítőkkel a hőn szeretett Kossuth téren tartani a bagázst. Úgy két hónap fáziskéséssel sikerült tehát megtartani egy demonstrációt a gyöngyöspatai ítélet kapcsán. Ott jártunk mi is. Gyülekezett hát a buszokkal odaszállított jónép a Nyugati pályaudvar előtt, igaz, az eseménynél még saját cigány hősük nevét sem voltak képesek leírni, bár az is lehet, hogy csak a nagy szeretetben rontották el Puczi Béla nevét, és keresztelték át Puszinak, de kicsire nem adunk. A röpke ötsoros hír többi része sem nagyon ment hibátlanul, de legalább azt tudták, miért tüntetnek: a szegregáció ellen, a szabad bíróságokért és a gyöngyöspatai romákért, akik az istennek sem kapnak pénzt, folyton csak képzést, tanítást ajánlanak ne

ISKOLA A HATÁRON - avagy Európa megleckéztetése

Osama Abdel-Muhsen Alghadab nem bocsát meg László Petrának. Szíve joga. Nem keresztény, nem ismeri a tanítást: „bocsáss meg az ellenünk vétkezőknek”. Ő másban hisz, és másként él, számára a hitetlen értéktelen. Én pedig nem bocsátom meg neki azt, hogy betört az országomba. Azt, hogy nem kopogtatott az ajtón, hanem áttörve az ablakot ránk rontott. De azt sem, ahogy társaival együtt követelt, elvárt, amolyan „nekünkmindenjármertmenekültekvagyunk” alapon. Nem bocsátom meg neki, hogy Szerbia magyar lakta falvaiból, városaiból kuplerájt csináltak. És nem bocsátom meg azt sem, hogy szeméttelepet gyártottak ebből a meseszép országból. Nem bocsátom meg a Keleti pályaudvart, amelyet magyar családok hetekig elkerültek. Nem bocsátom meg neki Röszkét, amely jó pár napig überelte a legkeményebb cigánytelepet is. Röszkét, amely Ásotthalom és a Keleti után a migráns-válság újabb ikonikus helye lett. Röszkét, ahová még a határzár előtt elmentünk. Horgosról indultunk. A vasúti sín mel

Miért történelmietlen Horthyt fasisztázni?

Valljuk be, van annak valami bája, amikor a tornából felmentettek társasága mellé csatlakoznak a történelemből felmentettek, és egy gigamega utcai demonstráció keretében akarják megmagyarázni saját bénaságukat és tudatlanságukat. Legalább ennyire értelmezhetetlen számomra a jelenlegi magyar köznyelv, mely előszeretettel köpködi fel magából – mint egy irritáló slejmet a torkából – a fasiszta, náci jelzőket csak úgy, spontán, minden neki nem tetsző, vagy az övével ellenkező véleményt megfogalmazó számára. És éppen ezért ennyire bájos az a naivitás és/vagy ostobaság, hogy a Horthy Miklós kormányzó emlékére meghirdetett esemény ellen antifasiszták tiltakoznak. Most abba ne menjünk bele, hogy kicsiny országunkban már mindennek van egy „anti”-ja, sőt, még az „anti”-nak is. Vegyük tudomásul, hogy mostanság divat „anti”-nak lenni, bármi ellen és kész. Horthy Miklós Horthyt fasisztázni, és ellene antifasisztáskodni azonban már több mint röhejes. De h